DIALOG TELUK YANG GAGAL

Dialog Teluk di Labuan pada 12-14 November 2008 ini pasti sepi dan gagal kerana rata-rata para peserta dari Sarawak dan Sabah berat hati untuk pergi. Mengapa tidaknya, ini akibat peserta terpaksa menanggung penerbangan sendiri. Malah para peserta dari persatuan Penulis di bawah naungan GAPENA Ttidak diberi faedah penerbangan.

Memandangkan Persatuan miskin, kami (PUTERA) terpaksa melupakan hasrat untuk menyertai Dialog Teluk. Walaupun Ketua Satu diberi hak sebagai pembentang Kertas kerja tetapi disaat akhir menarik hasrat kerana masalah persatuan tidak berwang.

Saya, mewakili PUTERA mengucap selamat berjaya kepada badan kerabat di Dialog Teluk Labuan.

FESTIVAL PUISI ANTARABANG SARAWAK 2008

Festival puisi dunia ini pastinya gempak dan akan meninggalkan sejarah tersendiri apabila dibanjir oleh penyair-penyair dunia. Rentetan program yang disediakan adalah bekarya di dalam bas dan dalam gua khazanah. Lawatan ke rumah-rumah panjang pasti akan menimbulkan nolstalgia tersendiri apabila peserta akan disajikan dengan adat budaya masyarakat Iban.

Tarian ngajat pastinya seakan mengembalikan Tuan Keling dan Kumang. Malah upacara bedarak oleh masyarakat rumah panjang akan menjadi cermin kerana puisi khazanah masyarakat Iban pasti akan menghiburkan.

Malah para peserta akan disajikan dengan buah-buahan tempatan memandangkan Sarawak waktu ini musim buah-buaham.
SELAMAT DATANG PENYAIR DUNIA KE BANDAR MINYAK.