MANA MANUSIANYA?

Jangan membesarkan bumi dan tanah ini melebihi keluasan langit! Jangan berpijak tinggi lebih dari awan! Jangan meracuni air sungai dengan tuba prasangka! Jangan salahkan adat apabila gagal menyihir bumi. Jangan pergunakan kuasa takdir jika manusia tidak mahir!

Dia melihat suasana malapetaka; tanpa berbisik. Dia hanya menggeleng-geleng kepala.

PPSP - ISMAIL DAN ZULAZRIS

Salam sastera salam SatuMsia. Saya cuba mengamati penjelasan yang sdr. berdua respon. Mungkin awak berdua juga belum tahu pangkalnya. Saya mengetahui perkara ini apabila diberitahu oleh FC-FC lama. Saya memang tidak mengetahui dan langsung tidak mahu mengetahui situasai PPSB dan tentang fasilitator baru itu. Namun amat wajar juga saya bersuara. Satu penjelasan yang wajar: FC-FC Sarawak cukup berbeza dengan FC di semenanjung. Jika di semenanjung yang menjadi FC adalah warga penulis dan peminat sastera, tetapi di sarawak berlainan. Boleh dikira dengan tangan para penulis Sarawak. Berapa orang penulis Sarawak yang terlibat dengan PPSB? Berapa orang pegawai DBP Sarawak yang masuk PPSB? Sdr. Awak kena kenali FC di Sarawak dulu. Bekas deklamasi puisi mungkin seorang dua yang terlibat. Kalau di semenanjung, fc ada yang memiliki master dan phd sekali pun. Saya hanya maksudkan fc dari Sarawak. Baca betul-betul rencana saya itu. Kita harus "MEMAHAMI SEBELUM RESPON".

Ismail yang budiman. Mahu saya katakan ke? Satu masalah sahaja saya mahu katakan. (itupun di kem miri. kem miri dan bukan kem lain)kesalahan yang pertama apabila fc baru minta kutipan wang dari wira dan wirawati untuk membeli alat-alat yang digunakan dalam lakonan. Apakah ini betul? sila rujuk kepada fc baru yang mengajar di miri. Betulkan saya?

Tentang markah fc-fc itu. saya tidak melihat fail sdr Affendi Jahari untuk saya melihat markah para fc berkenaan. Oleh kerana itu saya berani mengatakan dan tidak meletakkan markah fc di dalam penjelasan saya. Tetapi saya percaya fasilitator dari miri telah membuka fail rahsia itu. Mereka sudah mengetahui markah masing-masing dan membezakan markah mereka dengan fc lain. Maka markah fasilitator dari miri pun mereka ketahui. Sepatutnya semua FC harus tahu. Mengapa mereka harus tahu? ini untuk mengatasi kelemahan mereka selama ini. Sepatut fasilitator harus tahu berapa markah yang mereka perolehi di setiap kem.

Sekali lagi saya nyatakan, sdr Ismail tanyalah fasilitator itu tahu maksud sastera? Berapa buah karya sastera mereka telah baca selama ini. Siapa penulis Malaysia? Siapa sasterawan negara dan suruh mereka susun sasterawan negara? Itu saja! Jangan menegakkan benang basah kerana ia tidak akan boleh didirikan. Memperbaiki keadaan adalah terbaik daripada menegakkan sesuatu yang tetap salah.

Saya telah melihat skrin TV tentang aktiviti sastera yang dilakukan oleh warga kem baru-baru ini, adalah lebih baik dengan apa yang lakukan oleh skuad ppsb. Harap Ismail memantaulah ppsb di setiap kem. Awak sendiri boleh menilainya. Datang ke kem seluruh sarawak dan nilai agar jadi lebih baik dan sampai ke konsep yang dimahukan. Salam Satu Msia.

Kalau boleh jumpa dan bersuara dengan FC itu dan lihat cara pembelajarannya. Lihat bagaimana interaksi fc-fc dengan pelajar. Maka saya rasa sdr Ismail akan faham. Atau datang ke kem miri, bertemu saya dan kita boleh melihat cara mereka mengajar.

Sebagai bukti, ini cerita rakan fasilitator, Bohong rakan-rakan fc itu, maka bohonglah tulisan saya ini.