PROGRAM PPSB SEMAKIN TENAT DALAM PLKN

Ketika saya pergi ke sebuah bank di Bandaray Miri, saya terserempak dengan Timbalan Komandan, yang juga sahabat karib saya. Kata-kata pertama yang terluah di mulutnya ialah:

"Apa khabar sdr Jaya. Terlalu lama kita tidak bersua. PPSB terlalu teruk sekarang. Hanya 2 orang sahaja mengajar d Miri. Pengajaran mereka hanya empat jam sahaja. Ya cuma pengenalan sahaja."

Saya tertegun seketika. Saya mengatakan yang saya sudah lama melupakan hasrat menjadi fasilitator kerana saya tidak baik. Saya dan beberapa orang lama sudah tidak digunakan lagi kerana kami bukan anak Malaysia dalam 1Malaysia. Hanya ada satu bangsa sahaja mengajar PPSB. TImb Komandan hanya tersenyum. Saya mengatakan saya cuma bergurau tetapi di dalam hati memang sakit kerana soalan PPSB itu dilontar kepada saya dan seakan saya yang bertanggungjawab.

Pucuk pimpinan PPSB iaitu pihak DBP KL harus bertanggungjawab dengan isu ini. Empat jam mengajar, itu amat mengharukan. Yang membimbangkan ialah cuma 2 orang tenaga sahaja mengajar di kem Sg Rait Miri. Apa jadahnya? Apa sudah berlaku PPSB. bUKANKAH elok dibubarkan sahaja PPSB jika itu yang berlaku. Ini amat memalukan warga penulis sedangkan bukan penulis yang mengajar tetapi tempiasnya penulis yang kena.

Ini juga menunjukkan budaya bangsa seakan dilupuskan langsung dalam kehidupan harian generasi kita. Sastera itu sendiri sudah ditinggalkan. Salah siapa? Dari melenting baik uruskan sebaik mungkin program PPSB atau tutup sahaja.

Saya sendiri cukup malu apabila tuan komandan menjelaskan perkara ini. Seakan saya yang terlibat. Wajar DBP melihat kembali perkembangan PPSB. Wajar juga penyelaras disingkirkan seandainya tidak tahu menguruskan program yang indah ini. sila jawap warga ppsb. Inilah kenyataannya bila komandan sendiri yang memberitahu di depan mata saya. salam.