GENERASI INI MEMERLUKAN DAYA SAING DALAM JAWATAN PEKERJAAN DI NEGERI SARAWAK


Di sini saya ingin membangkitkan peluang pekerjaan di Sarawak yang selama ini boleh dipanggil SISTEM BUAH KEPAYANG yang hanya menjadi pekasam. Kenapa saya melabelkan sistem ini sebegini rupa. Nampaknya sistem pemerintahan di Sarawak tidak pernah ada pembaharuan dari sudut pengurusan kenaikan pangkat para pekerja di sektor awam mahupun swasta.

Pengalaman beberapa individu menjadikan saya terpanggil untuk membuat catatan. Saya mengetahui lebih 30 buat sektor yang pekerjanya berpendidikan tinggi tetapi masih menjawat jawatan kerani biasa. Bayangan ada pekerja di sektor tertentu memiliki sijil Sarjana Muda tetapi masih menjawat jawatan kerani biasa. Pernah pekerja mengemaskinikan fail mereka tetapi tidak diambil tindakan.

Mungkin akibat ini generasi muda yang menjawat jawatan di sektor kerajaan telah memberontak. Kesannya-dapat dilihat bahawa pengundi di bandar beralih arah ke parti pembangkang. Ini satu kenyataan yang saya perhatikan. Sikap benci pekerja yang memiliki pendidikan tinggi memberontak dan keputusan diambil dengan menyembelahi parti pembangkang.