KOLOKIUM PELBAGAI KAUM 2008 YANG BERJAYA

Salam sejahtera.
Kuching - 12 hingga 14 Disember 2008 julung kali Kolokium Penulis Pelbagai Kaum diadakan selepas kesinambung Festival Penulis Pelbagai Kaum Malaysia. Walaupun Kolokium kecil yang meliputi Sarawak tetapi cukup berjaya. Kenapa saya katakan berjaya?

Pertama, pemakalah yang dijemput cukup bertenaga. Bahan-bahan yang diungkitkan juga cukup beranas dan dalam mengenai situasi penulis pelbagai kaum di Sarawak. Juga, respon para peserta cukup baik.

Kedua, Kolokium mengalami satu perubahan. Namun, perubahan itu belum berjawapan apakah Kolokium akan diteruskan, sama keadaannya dengan Pelbagai kaum. Masalahnya, dikatakan penulis pelbagai kaum sudah matang dan bertenaga sehingga pertemuan seperti ini tidak perlu lagi tetapi pertemuan yang lebih luas dan global.

Ketiga, pelbagai kenangan yang bila para penulis bertemu. Maka, banyak perkara perlu dibincangkan. Ia juga mengenaikan sastera etnik yang perlu diambil perhatian serius.

Keempat, kehadiran para penulis Labuan dalam Kolokium ini mengundang satu perubahan kerana pulau Keadilan itu sudah mula mengepakkan sayapnya. Mereka begitu serius sehingga saat ini untuk melahirkan penulis di Labuan.