TERLALU SUKAR PERSATUAN PENULIS DIBERI PERHATIAN PIHAK KERAJAAN

Setelah menjadi penulis berbelasan tahun, karya-karya pun sudah banyak yang terbit. Penulis menjadi ahli persatuan namun untung rugi persatuan tetap menjadi penentu masa depan budaya sastera itu sendiri.

Penulis sendiri banyak menonjolkan karya-karya berkualiti sama ada melalui buku persendirian, antologi mahupun d dada surat khabar. Ada kalanya penulis mendapat anugerah yang pasti menjadi motivasi kepada penulis itu sendiri.

Namun, malang nasib persatuan penulis apabila menjadi pondok usang yang tidak boleh dibina. Keluarga pula tidak akan membesar kerana tanpa wang ringgit. Program dan kelancaran sastera terbantut. Tanggungjawab untuk menjalankan kegiatan juga tidak dapat dibuat. Penulis dan persatuan sedih kerana tidak boleh mengikut banyak program yang patut dijalankan.

Masalah utama ialah apabila persatuan penulis minta bantuan dari pihak kerajaan dan YB yang dikasihi. Paling malang apabila surat persatuan penulis tidak dijawap. Malah berkali-kali surat dihantar tetapi tidak juga diberi respon. Sebagai rakyat, saya memang cukup kesal dengan perangai segelintir YB.

Maka, saya berharap sangat YB jenis ini jangan dipilih sebagai pemimpin. YB yang tua dan tidak aktif juga jangan dipilih kerana YB jenis ini lembik dan kabur matanya. Saya sebagai rakyat sangat kesal kerana jarang sekali diberi perhatian walaupun beribu surat diberi tetapi tdk dibalas.

Malah PS YB yang menerima surat yang tdk sampai ke tangan YB juga patut ditukar. Manusia ini penutup hubungan pemimpin dengan rakyat.