PPSB - BILA FC EGO DAN SOMBONG...

PPSB Kem Miri - SEORANG fasilitator datang ke rumah baru saya. Dia melihat seluruh ruang luar rumah yang besar. Kemudian dia masuk ke rumah sambil memerhatikan setiap sudut. Dia merenung saya lalu bercakap "Jaya alangkah sombong dan ego fasilitator baru yang mengajar di kem sg Rait Miri," katanya. "Sudahlah ego dan sombong tetapi degil dan tidak dengar cakap orang. Sudahlah cetek latar belakang sastera tetapi buat tahu-tahu sedangkan dia tidak tahu." Aku ternganga. aku tersenyum lalu mempersilakannya duduk.

"Dua orang fasilitator itu pula kutip duit dari wira dan wirawati untuk membeli bahan-bahan persembahan," itu katanya lagi.

maka aku tetap menyepi. aku memikirkan jauh berlainan cara fasi hari ini dan yang lalu. aku memikirkan sdr Poul Nanggang yang dikatakan berdiam diri. Kawan saya mengatakan yang dia mungkin serik kerana tidak seceria dulu. Dalam pekara ini, apakah stail pemantapan yang dibuat itu berkesan untuk memotivasikan fasi. Atau fc diajar cara kurang ajar. Sikap sopan santun antara fc juga jauh sekali. Sikap hormat menghormati hilang malah fasi berkenaan ingin melenyapkan fasi yang kaya ilmu sastera dan budaya.

Kemudian fc itu bercerita lalu. Saya amat terperanjat bila mengetahui itukah konsep ppsb pada hari ini. fasi baru? fasi lama? aku tidak mahu ceritakan...