PEMAKALAH DIALOG TELUK LABUAN 2008

Perlukah Istilah PENULIS PELBAGAI KAUM??

Bagaimana kita mahu mengkategorikan Penulis Pelabagai Kaum agar tidak menjadi salah sangka pihak tertentu? Apakah ia pantas dipanggil Sastera Kebangsaan? Atau Sastera Malaysia?

Saya hilang idea dalam hal ini. Saya tetap mengakui ia tetap berbeza apabila dijalankan? Kenapa? Saya beranggapan apabila sesuatu acara dilibatkan secara kebangsaan, sudah pasti penulis pelbagai kaum terhad. Namun, bila adanya festival pelbagai kaum, pasti pelbagai kaum dari penulis yang datang. Atau, saya tidak salah sangka. Mungkin penulis dan aktivis sastera yang sama datang diundang sedang penulis muda pelbagai kaum kian ramai yang terlibat.

Saya tetap mengakui "Perlu wujud. Apabila tidak wujud, kebanyakan penulis pelbagai kaum akan ketinggalan dalam setiap pertemuan. Kita tidak mahu penulis pelbagai kaum ketinggalan termasuk penulis berbangsa Melayu. Penulis pelbagai kaum walaupun dia menulis dalam bahasa Malaysia, dia tetap berbangsa Iban, Bidayuh, Kayan, Bisaya dan sebagainya. Bagi saya, elok adanya penulis pelbagai kaum walaupun dalam konteks besar dia adalah penulis Malaysia yang menggunakan bahasa Kebangsaan. Semenjak adanya acara penulis pelbagai kaum, ramai penulis berkenaan tampil dan menunjukkan kebolehan mereka menulis dalam bahasa Malaysia.

Kalau acara yang melibat penulis pelbagai kaum dikurangkan atau dikategorikan penulis kebangsaan, maka berkurangan penampilan penulis ini. Usaha selama ini cukup baik.

LINCAH SEORANGNYA PEMAIN BOLA SEPAK


Gambar ketika diambil di Negeri Johor sempena SUKAN LEMBAGA AIR MALAYSIA. Dulu saya pemain tetapi sekarang sudah lama ditinggalkan. Bermain bola tidak memperoleh apa-apa tetapi sekadar meletihkan dalam usia sudah meningkat.