HIDROELEKTRIK HANTU HARI INI

Saya sempat mengikut perkembangan hidroelektrik di bakun yang banyak menimbulkan masalah daripada kesenangan. Masalah pembangunan hidro bakun sudah bertunjang kukuh setelah timbulnya masalah ekonomi. Masalah berpanjangan apabila hidro bakun dijual untuk meneruskan pembangunannya. Pada hari ini, masalah seterusnya timbul. Hari ini (Jumaat) 28.10.2010 adalah musim tengkujuh. Tiba-tiba sungai batang rajang dan kawasan bakun kering kontang.

Kemana airnya? kekeringan sungai berkenaan telah menimbul masalah besar. Bot-bot dan kenderaan air tidak ada laluan. Hubung masyarakat putus sama sekali. Ini menimbulkan kerisauan masyarakat pedalaman. Apakah punca ini diakibatkan oleh projek bakun?

Akibat masalah ini, masyarakat Baram mengalami mimpi ngeri mahu menerima kewujudan hidro Baram yang mahu dibina. Hidro Baram juga pasti lebih sukar kerana berhubungan dengan banyak kawasan. Semalam, masyarakat kami telah bermesyuarat dan telah mengambil keputusan untuk menolak hidro Baram kerana pasti akan mengamcam keselamatan keseluruhan flora dan fauna. Malah mengamcam kehidupan masyarakat yang segar gidup dengan tumbuhan semulajadi.

Dalam sudut keuntungan- Siapa yang untung sebenarnya? Masyarakat diletakkan di mana selepas itu? Isu ini yang dibicarakan oleh masyarakat kami.

Untuk tidak berterus terang-saya hentikan bicara ini setakat ini. Saya telah novelkan perkara ini lebih dalam. Saya izinkan diri untuk temubual seluruh masyarakat Baram mengenai ujudnya hidro Baram.